• Tel: 060 320 1 320
  • info@vrticzivotnihvestina.rs
  • Bulevar Mihajla Pupina 143, 11080 Beograd

O nama

Naša filozofija

Mesto gde ne postoji drugo ucenje, sem kroz igru ...

"Vrtić životnih veština“ je mnogo više od vrtića, svu ljubav, znanje i pokušaje da razumemo dete smo pomešali i stvorili mesto inspirisano dečijim viđenjem sveta. Dugo smo se premišljali kako da nazovemo vrtić, a da sam naziv približi našu filozofiju i vaspitne ciljeve koje želimo da postignemo. Ideja nam je da se u svom radu odvojimo od “klasičnih vrtićkih tema” i od načina rada koji se uglavnom neguje, a koji je deci često dosadan, nametnut i povrh svega ne doprinosi njihovom razvoju. Suština je da se deca razvijaju kada su aktivna i kada sama dolaze do znanja, jer vrtić nije škola, već je mesto gde kroz druženje, traganje, igranje, zabavu dolazimo do novih saznanja. Iz tog razloga u našem radu je u fokusu proces saznavanja, a ne konkretna znanja i produkti, koja će biti zaboravljena brzo koliko su i naučena.

Viđenje deteta

Mesto gde je dozvoljeno deci da budu deca ...

Period do polaska u školu je period najbržeg razvoja. Nikada kasnije nećemo imati toliko energije i biti toliko “plastični” za učenje kao u prvih nekoliko godina života. O značaju tog perioda govori i činjenica da se u obrazovnim krugovima više ne govori o predškolskom periodu, već o tzv “foundation time” jer se tada mnoge sposobnosti razvijaju. Mnoge veštine stičemo već sa dve ili tri godine, a biće nam neophodne čitavog života. Iz tog razloga vrlo je bitno da dete provodi vreme u toploj, prijatnoj sredini (jer samo u takvoj deca uče), koja će im omogućiti da istražuju, uče i saznaju svojim tempom.

Jaslenci

Malenci, neodoljivi, najslađi. Uče da pričaju, gegavo hodaju, sa nošom se tek upoznaju. Vole pesmice, đuskaju sami i bez muzike, sve bi da pipnu. Većina se prvi put odvaja od mame i tate i zato ih mnogo grlimo i zabaljvamo da to prihvate što lakše.

Mešovita vrticka grupa

Prevazišli bebeće teme i sad imaju gomilu raznoraznih pitanja, a malo strpljenja da saslušaju odgovore, igraju se igara sa što više pravila. Širimo teme i veštine koje usvajamo.

Predškolska grupa

Već je vreme da krenu svojim putem dalje, pripremaju se polako za školu. Naoštrili olovke, aktiviraju ručice i uče se strpljenju da od septembra mogu da sede duugih 45 minuta.


Naš tim


Naš tim čine zaposleni različitih profila. Oni će iznova osmišljavati aktivnosti kako bi svaki dan boravka u vrtiću bio ispunjen novim otkrićima. Vaspitači su tu da nas zagrle, uteše, pohvale, usmere… Uloga vaspitača je od neprocenjivog značaja, jer oni vaspitavaju svojom celokupnom ličnošću, zato nam je bilo važno da odaberemo pozitivne, kreativne, dobre ljude koji će deci biti oslonac, podrška, ali i dobar uzor.

Radionice

Rad u našem vrtiću se realizuje kroz brojne radionice,
svakodnevno istražujemo, mislimo, kreativni smo.

Vrlo svestrana i temama bogata radionica koja je osmišljena da se deca upoznaju sa drugim državama, kulturama, narodima i njihovim običajima. Deca kroz ovu radionicu ne samo da upoznaju druge kulture, već postaju svestranija, uočavaju različitosti i šarolikost sveta koji ih okružuje.

Radionica koja se bavi proučavanjem prirodnih nauka, biologije, hemije, fizike. Ispunjna je otkrićima, eksperimentima, merenjima i premeravanjima. Sami otkrivamo zakonitosti koje postoje u prirodi i idemo tragom velikih naučnika.

Radionica za podsticanje govora, u okviru koje pričamo, diskutujemo, mudrujemo na različite teme,čitamo priče i izmišljamo naše. Cilj nam je da bogatimo rečnik, govorimo pred grupom i vežbamo svoje oratorske sposobnosti .


Logičko matematička radionica u okviru koje deca mućkaju svoje glavice, vežbaju svoje intelektualne sposobnosti u pokušaju da dođu do rešenja u različitim problemskim situacijama.

Upošljavanje prstića je dragoceno za razvoj dece, pomaže razvoju intelekta, povezan je sa razvojem govora, predstavlja pripremu za pisanje. U okviru ove radionice prstiće upošljavamo različitim perlicama, dugmićima, kopčicama i mnogim drrugim….